Το δεύτερο κεφάλαιο του Econ AM γράφτηκε στις 8 και 10 Νοεμβρίου 2018 με την συμμετοχή πάνω από 30 φοιτητών από Νομικές και Οικονομικές Σχολές.

Τα Workshops

Προκειμένου οι συμμετέχοντες να καταρτιστούν πλήρως επί των ζητημάτων που θα έπρεπε να χειριστούν κατά το προσομοιωτικό μέρος του συνεδρίου, στις 8 Νοεμβρίου, έλαβε χώρα μία σειρά από workshops. Αυτά διενεργήθηκαν από διακεκριμένους καθηγητές και επαγγελματίες, καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα, ήτοι τις στρατηγικές των εμπορικών διαπραγματεύσεων και τη διεξαγωγή τους στην πράξη, την εξοικείωση με το θεσμό της διαμεσολάβησης και την επεξήγηση του θεσμού της διαιτησίας. Συγκεκριμένα, workshops παρέδωσαν οι κάτωθι:

Η Δρ. Κατερίνα Βουτσινά

Η Δρ. Κατερίνα Βουτσινά κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το London School of Economics and Political Science, μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Μάρκετινγκ και πτυχίο στην Οικονομική Επιστήμη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει τακτική θέση επίκουρης Καθηγήτριας στο Αμερικάνικό Κολλέγιο Ελλάδος και θέση ερευνητικού επιστημονικού συνεργάτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης τελεί καθήκοντα εισηγήτριας-μέντορα στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο EconAM 2018 παρέδωσε workshop πάνω στις διαπραγματεύσεις.


Η Δρ. Ιωάννα Αναστασοπούλου και ο κύριος Γιώργος Γραβιάς

Η Δρ. Ιωάννα Αναστασοπούλου είναι δικηγόρος (πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), διδάκτωρ νομικής (Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris 2 του στη θεματική του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου), νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, εταίρος στη Εταιρεία Δικηγόρων Βγενόπουλος και Συνεργάτες καθώς και Διαμεσολαβήτρια (CiArb), εκπαιδεύτρια διαμεσοβητών (CEDR) και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας».

Ο κύριος Γιώργος Γραβιάς είναι δικηγόρος, Εταίρος της Εταιρίας Δικηγόρων «Παπαπολίτης & Παπαπολίτης», Διαμεσολαβητής, διαπιστευμένος από το The Chartered Institute of Arbitrators του Λονδίνου (από το έτος 2008) και εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών από το Centre of Effective Dispute Resolution (από το 2013). Είναι μέλος του The Chartered Institute of Arbitrators, εταίρος και γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαμεσολάβησης & Διαιτησίας και Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών».

Στο EconAM 2018, παρέδωσαν από κοινού workshop στην διαμεσολάβηση.


 Ο Δρ. Δημήτρης Λιάππης

Ο Δρ. Δημήτρης Λιάππης είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Είναι, επίσης, διαιτητής του Οργανισμού Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (ΟΔΔΕΕ), μέλος του Ελληνικού Τμήματος του International Chamber of Commerce (ICC) και πρ. αναπλ. μέλος στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικεύεται στα: δίκαιο συμβάσεων, δίκαιο αστικής ευθύνης, τραπεζικό δίκαιο, δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς, εμπράγματο δίκαιο, διαιτησία, οικογενειακό δίκαιο, κληρονομικό δίκαιο, οικονομική κρίση και ιδιωτικό δίκαιο.

Στο EconAM 2018, παρέδωσε το workshop της διαιτησίας


Ο Πρέσβης Ram Aviram

Ο Πρέσβης Ram Aviram είναι ειδικός σε θέματα που σχετίζονται με διασυνοριακούς υδάτινους πόρους. Η εμπειρία του βασίζεται σε 25 χρόνια πολυμερούς και διμερούς διπλωματίας ενώ υπηρετούσε σε υψηλόβαθμες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Η καριέρα του στο Υπουργείο συνδέθηκε άρρηκτα με την πολιτική του νερού και με θέματα υδάτινων πόρων. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει: Επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του Ισραήλ για θέματα νερού στο πλαίσιο της πολυμερούς ειρηνευτικής διαδικασίας – η ομάδα ξεκίνησε και διετέλεσε σημαντικό έργο σε θέματα που σχετίζονται με το νερό στην περιοχή όπως το Κέντρο Έρευνας Αφαλάτωσης της Μέσης Ανατολής (Middle East Desalination Research Center) στο Μουσκάτ του Ομάν.

Στο EconAM 2018, ορμώμενος από την πολυετή εμπειρία του, παρέδωσε workshop για τις στρατηγικές διαπραγματεύσεων

Η Προσομοίωση

Προς επίρρωση των γνώσεων που αποκτήθηκαν στα workshops, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γίνουν για μία  ημέρα CEOs και νομικοί σύμβουλοι δύο εταιρειών, οι οποίες έπρεπε να συνεργαστούν για την κατάρτιση μίας άδειας χρήσης λογισμικού. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις για βασικά ζητήματα όπως η τιμή αδειοδότησης και οι ευθύνες των μερών, οι ομάδες, ανά ζεύγη, κατέληξαν στην κατάρτιση μία σύμβασης. Ωστόσο, επειδή στον επιχειρηματικό κόσμο ανακύπτουν προβλήματα, οι συμμετέχοντες ήρθαν αντιμέτωποι με μία κρίση στην συμβατική τους σχέση, την οποία και έπρεπε να επιλύσουν, είτε με διαμεσολάβηση, είτε με διαιτησία. Έτσι, τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν στην πράξη το πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Ευχαριστίες

Θα επιθυμούσαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την πολύτιμη συμβολή τους στην διεξαγωγή των workshops την δικηγόρο και Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, κα. Ιωάννα Αναστασοπούλου, τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, Δρ. Δημήτρη Λιάππη, τον Πρέσβη Ram Aviram, την επίκουρη καθηγήτρια του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ. Κατερίνα Βουτσινά και τον δικηγόρο, κ. Γεώργιο Γραβιά.

Ακόμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, όσο και τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ για την παραχώρηση των φιλόξενων χώρων τους. Επιπλέον, είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εθελοντές του συνεδρίου που συνέβαλαν τα μέγιστα στην διοργάνωσή του.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσες και όσους, δια της συμμετοχής τους, έκαναν το EconAM 2018 πραγματικότητα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s