Η χώρα μας είχε τεθεί σε εθνικό lockdown, αλλά αυτό δεν απέτρεψε πάνω από 30 φοιτητές Νομικών και Οικονομικών σχολών από το να συμμετάσχουν στο online EconAM 2020 στις 3, 5 και 6 Δεκεμβρίου 2020. Στο EconAM, πρωταρχικό μας μέλημα είναι ο ρεαλισμός του προσομοιωτικού μέρους του συνεδρίου μας. Αφού λοιπόν τόσες εταιρείες διαπραγματεύονται και επιλύουν τις διαφορές τους μέσα από μία οθόνη, ήταν αναμενόμενο να κληθούν να πράξουν το ίδιο και οι δύο υποθετικές εταιρείες της φετινής μας υπόθεσης. Ωστόσο, προ της προσομοίωσης έλαβαν χώρα τα workshops.

Τα workshops
Προκειμένου οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με πτυχές της διαδικασίας που έπρεπε να ακολουθήσουν κατά το προσομοιωτικό μέρος του συνεδρίου, αλλά και με ζητήματα που καλούνταν να χειριστούν (συγκεκριμένα την εξαγορά μίας start up εταιρείας), έλαβε χώρα μία σειρά από workshops. Αυτά διενεργήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου 2020, μέσω Zoom, από διακεκριμένους καθηγητές και επαγγελματίες, καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα. Συγκεκριμένα, workshops παρέδωσαν οι κάτωθι:

Βασίλειος Παπαδάκης
Ο Βασίλης Παπαδάκης είναι Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας διατελέσει και Πρόεδρός του (Σεπτ. 2008-Φεβρ. 2013). Είναι πτυχιούχος του ΟΠΑ, κάτοχος ΜΒΑ από το Ο.Π.Α. και PhD από το London Business School, στο οποίο και εργάστηκε μετά την λήψη του διδακτορικού του.
Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του Δρ. Παπαδάκη εστιάζει στο χώρο της Στρατηγικής των Επιχειρήσεων, της Λήψης και Υλοποίησης Στρατηγικών Αποφάσεων και των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων.

Κατερίνα Βουτσινά
Η Δρ. Κατερίνα Βουτσινά κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το London School of Economics and Political Science, μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Μάρκετινγκ και πτυχίο στην Οικονομική Επιστήμη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κατέχει τακτική θέση επίκουρης Καθηγήτριας στο Αμερικάνικό Κολλέγιο Ελλάδος και θέση ερευνητικού επιστημονικού συνεργάτη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης τελεί καθήκοντα εισηγήτριας-μέντορα στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Frederick Way
Frederick is Head of the CEDR Foundation. He is also an ADR consultant, CEDR-accredited mediator and trainer.
Frederick originally read English at the University of Cambridge before completing an MA in American Studies at King’s College London. He then converted to the law and was called as a barrister at Middle Temple in 2012.
Frederick also works as a CEDR mediator, joining the CEDR panel in 2014. He regularly mediates on civil and commercial cases, as well as mentoring new mediators on conciliations.

Φαίδων Βαρέσης
Ο Δρ. Φαίδων Βαρέσης είναι δικηγόρος με ειδίκευση σε ζητήματα διεθνών συναλλαγών, διεθνούς εμπορικής και επενδυτικής διαιτησίας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών με Διάκριση (M.Jur.) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στο Αστικό Δίκαιο (Summa cum Laude) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, Διεθνή Διαιτησία και Διεθνείς Συναλλαγές ενώ έχει διδάξει και στο Cambridge, στην Οξφόρδη, στο Μιλάνο και στη Ρώμη.

Αντώνης Πέππας
Ο Αντώνης θα φέρει το δίκτυο της viafintech στην Ελλάδα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τη Σχολή Διοίκησης του Ακαδημαϊκού Ανώτατου Ιδρύματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, WHU. Πριν απασχοληθεί στη viafintech, ο Αντώνης εργαζόταν ως σύμβουλος επιχειρήσεων για τον τομέα υγείας στην KPMG.

Nίκη Σμυρνή
H Nίκη Σμυρνή είναι η δημιουργός του Τravelgems & του Mindfulgems, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας ΝΙΚΑ ΑΕ, και φοιτήτρια inner MBA του NYU, LinkedIn & Sound True.
Με εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στο χώρο του στρατηγικού μάρκετινγκ στο χώρο των FMCG & εταιριών υπηρεσιών είναι γνωστή για πολλά innovative projects και για επιτυχημένες «ιστορίες μάρκετινγκ» συνεισφέροντας ενεργά στην ανάπτυξη μεγάλων brands. Το πάθος της για την αυτογνωσία της άνοιξε την πόρτα του mindfulness. Ως mindful leader θέλει έμπρακτα να είναι Δύναμη Καλού μέσα από τις δράσεις της στην κοινωνία. Συχνά είναι ομιλήτρια διεθνών και τοπικών συνεδριών όπου μοιράζεται το πάθος της για τον τουρισμό, το μάρκετινγκ και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και το mindfulness. Έχει υπάρξει μέντορας πολλών εφήβων, νέων και πολλών γυναικών και είναι περήφανη μαμά δίδυμων αγοριών. Έχει σπουδάσει στην ΑΣΟΕΕ, και έχει MSc International Marketing, Strathclyde University.
Ονειρεύεται έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα συνεργάζονται δημιουργικά και αρμονικά ενώ θα εξελίσσονται μέσα από την γνώση, την εργασία και την επαφή τους με τη μητέρα γη.
To motto της ῾Να σκέφτεσαι με τη καρδιά και να δρας με το μυαλό σου, τώρα῾.
Η προσομοίωση
Προς πρακτική επίρρωση των γνώσεων που αποκτήθηκαν στα workshops, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γίνουν για δύο ημέρες CEOs και νομικοί σύμβουλοι δύο εταιρειών, μίας ιταλικής και μίας ελληνικής, οι οποίες έπρεπε να διαπραγματευτούν την εξαγορά μίας start up εταιρείας, μέσω share deal (πώληση και μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας). Μετά από αρκετές συζητήσεις για ζητήματα όπως η αποτίμηση της αξίας της start up, η εγγυητική ευθύνη της πωλήτριας και το due diligence, οι ομάδες κατέληξαν σε συμφωνία, την οποία και αποτύπωσαν σε σύμβαση εξαγοράς που κατήρτισαν οι ίδιοι σε google doc. Κατόπιν τούτου, οι συμμετέχοντες ήρθαν αντιμέτωποι με μία κρίση στην συμβατική τους σχέση, την οποία και έπρεπε να επιλύσουν, είτε με συμβιβασμό, είτε με διαμεσολάβηση, είτε με διαιτησία. Έτσι, δόθηκε η ευκαιρία να δουν στην πράξη το πώς δουλεύουν οι μηχανισμοί της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.
Ευχαριστίες
Θα επιθυμούσαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την πολύτιμη συμβολή τους στην διεξαγωγή των workshops τον καθηγητή Βασίλειο Παπαδάκη, τον barrister Fredererick Way, την Δρ. Κατερίνα Βουτσινά, τον Δρ. Φαίδωνα Βαρέση, τον κύριο Αντώνη Πέππα και την κυρία Νίκη Σμυρνή.
Ακόμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ για την λογιστική υποστήριξη του στο συνέδριο. Επιπλέον, είμαστε ευγνώμονες στους διαμεσολαβητές, διαιτητές και εθελοντές που συνέβαλαν τα μέγιστα στην διοργάνωσή του EconAM 2020, ιδίως στην κυρία Αριάδνη Κουτίτσα που υποστήριξε άρτια το συνέδριο μας υλικοτεχνικά καθ’ όλη την διάρκεια διεξαγωγής του και διεύθυνε την συζήτηση στα workshops.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσες και όσους, δια της συμμετοχής τους, έκαναν το EconAM 2020, ένα EconAM διαφορετικό από τα υπόλοιπα, πραγματικότητα! Να ευχηθούμε το 2021 να μας επιτρέψει να διαπραγματευτούμε δια ζώσης!